Kärpäsloukku (Dionaea muscipula) – Huonekasvit.fi

karpaslokku-dionaea-muscipula-commons-300x225-6618890

Kuva: bit.ly/15BY9mX

Kärpäsloukku (Dionaea muscipula) on luonnollisesti Yhdysvaltojen itärannikolla kasvava lihansyöjäkasvi. Kasvi on huonekasvina mielenkiintoinen ja näyttävä, mutta sitä on vaikea hoitaa, joten sitä suositellaan vain kokeneemmille kasvattajille.

Kasvin jokaisessa loukussa on kolmesta viiteen tuntokarvaa. Hyönteisen, esimerkiksi kärpäsen tai hämähäkin mentyä sen sisuksiin, kasvissa oleva tuntokarva havaitsee tämän. Jos hyönteinen koskettaa tämän jälkeen vielä toista tuntokarvaa noin 20 sekunnin sisällä, kasvi sulkee suunsa ja hyönteinen jää loukun sisälle. Erittäin pienet hyönteiset pääsevät tämän jälkeen vielä pakenemaan loukun suun välistä, koska kasvi saa niistä vähä ravintoa.

Jos hyönteinen ei pääse pakenemaan loukusta, muutaman minuutin kuluessa kasvin ruoansulatusentsyymit alkavat sulattamaan sitä. Kasvi sulattelee hyönteistä muutaman päivän tai viikon, jonka jälkeen luukku aukeaa, ja tuuli puhaltaa jäljelle jääneet osat pois loukusta. Kasvin yksi loukku pystyy sulkeutumaan noin seitsemän kertaa ennen sen kuolemaa.

Ulkonäkö

Kasvin näkyvin osa ovat sen loukut. Kasvi on näitä lukuunottamatta varsin vaatimattoman näköinen, eikä esimerkiksi kasva kovin korkeaksi. Loukut kasvavat pienten varsien päässä. Kasvista on jalostettu useita eri versioita huonekasveiksi. Näissä lajikkeissa vaihtelee usein loukkujen väri, koko sekä sulkeutumisnopeus.

Hoito

Kärpäsloukut viihtyvät valossa, ja ne tottuvat myös suoraan auringonpaahteeseenkin. Paras sijoituspaikka on valoisa länsi- tai itäikkuna. Kärpäsloukku vaatii keväästä syksyyn yli 20 asteen lämpötilan, mieluiten vielä hieman tätä korkeamman.

Kasvi pitää kosteudesta, joten sitä tulisi kastella viikottain. Kasteluun kannattaa käyttää yön yli seissyttä hanavettä, jossa ei ole epäpuhtauksia. Hyvä tapa on myös pitää suuren osaa ajasta vettä sen aluslautasella. Voit myös sumutella kasvia usein.

Kärpäsloukun kasvattamisen kannalta haastavinta on sen vaatima talvilepo. Talvilevon aikana se pitäisi pitää noin 0-8 asteen lämpötilassa. Talvilevon aikana sen multa tulisi pitää hieman kosteana, mutta ei niin kosteana että siihen pääsisi syntymään hometta.

Kärpäsloukku ei tarvitse lannoitusta, koska se saa tarvitsemansa ravintoaineet hyönteisistä. Voit antaa sille yhden kärpäsen keväästä syksyyn kuukausittain. Vältä liikaruokintaa, sillä kasvi ei pysty sulattamaan kaikkea. Loukut eivät sulkeudu kasvin ollessa kylläinen. Varmista, että kärpänen ei ole liian suuri loukkuun, jotta loukku mahtuu varmasti sulkeutumaan.

Vältä kasvin loukkujen koskettamista, erityisesti sisäpuolelta. Koska yksi loukku pystyy sulkeutumaan vain rajallisia määriä, voit varomattomalla käsittelyllä tappaa kasvin loukut helposti.

Lisääminen

Kärpäsloukkua voit lisätä helpoiten jakamalla sitä vanhasta kasvista. Lisäksi lisääminen onnistuu siemenistä.