Kumiviikuna (Ficus elastica) – Huonekasvit.fi

kumiviikuna-ficus-elastica-commons-171x300-2950603

Kuva: bit.ly/13CgJNC

Kumiviikuna, eli huonekumipuu, eli fiikus (Ficus elastica) on Intiassa ja Indonesiassa luontaisesti kasvava viikuksiin kuuluva yleinen huonekasvi.

Kasvista käytetään yleisesti kolmea nimitystä, eli kumiviikunaa, huonekumipuuta sekä fiikusta, ja näillä kaikilla viitataan yleensä samaan kasviin. Teknisesti ottaen fiikuksesta puhuttaessa viitataan suurempaan lajiryhmään, mutta nimitystä on hieman virheellisesti alettu käyttämään nimenomaan kumiviikunasta.

Luonnossa kumiviikuna kasvaa suureksi, jopa kymmeniä metrejä korkeaksi puuksi, mutta luonnollisestikaan huonekasvina se ei näin korkeaksi pääse kasvamaan. Huonekasvina huonekumipuu on korkeimmillaan muutaman metrin korkuinen, ja muistuttaa enemmän puumaista pensasta.

Erään tutkimuksen mukaan kumiviikunalla on kyky poistaa huoneilmasta mahdollisesti terveydelle haitallista formaldehydia. Kumiviikuna on puolestaan kuitenkin myrkyllinen kissoille, joten se kannattaa pitää pois niiden kynsistä.

Ulkonäkö

Kumiviikuna kasvaa huoneoloissa pensasmaiseksi puuksi, jolla on suuret ja hieman vahamaiset lehdet. Lehdet ovat suurimmillaan kooltaan noin 25 senttimetriä pitkiä ja noin 10 senttimetriä leveitä.

Lehdet ovat useimmiten väriltään vihreät, mutta joitakin jalostettuja lajikkeita löytyy, joissa lehdet ovat monivärisiä. Nämä moniväriset lajikkeet ovat usein hieman yksivärisiä lajikkeita vaikeampia hoitaa, ja alkavat tiputtaa lehtiään herkemmin.

Hoito

Kumiviikunalle paras kasvupaikka on hajavalossa. Suoraa auringonpaistetta se ei kestä kovin hyvin, mutta pärjää, kunhan kuuma keskipäivän aurinko ei paista siihen jatkuvasti. Kasvia ei kannata sijoittaa vetoisan ikkunan lähelle, sillä huonekumipuu ei kestä tätä kovin hyvin.

Fiikusta tulisi kastella säännöllisesti. Pintamullan voi antaa kuivahtaa kastelukertojen välissä, mutta kokonaan multaa ei saisi päästää kuivumaan. Jos kasteluväli on liian tiheä tai harva, kumiviikuna alkaa tiputtaa lehtiään. Lehtiä kumiviikuna saattaa tiputtaa myös silloin, jos se on liian kuumassa lämpötilassa talven lepokaudella, mutta nämä lehdet kasvavat takaisin kevään tullen.

Kasvukaudella kumiviikunaa tulee lannoittaa suhteellisen usein, noin viikon välein. Talvikaudella lannoituskertojen määrää voi vähentää, ja lannoittaminen noin kerran kuussa riittää.

Kumiviikunan lehtiä voi pyyhkiä ajoittain märällä rätillä sen viihtyvyyden takaamiseksi. Huomioi kuitenkin, että kovin nuoren kumiviikunan lehtiä ei kannata pyyhkiä.

Lisääminen

Kumiviikunaa voidanan lisätä lehtipistokkaista. Voit juurruttaa lehdet vesimaljassa, ja juurten alettua kasvamaan voit asettaa ne multaan juurtumaan.