Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) – Huonekasvit.fi

palmuvehka-zamioculcas-zamiifolia-commons-225x300-5549178

Kuva: bit.ly/YecTCa

Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia) on vehkakasveihin kuuluva, luonnollisesti Itä-Afrikassa kasvava huonekasvi. Palmuvehka on tullut suosituksi huonekasviksi verrattain myöhään, vasta 1990-luvulla.

Palmuvehka on huonekasvina helppohoitoinen ja se kestää erilaisia olosuhteita, mikä on tehnyt siitä suositun. Kasvi pärjää niin auringossa kuin varjossakin, ja ainut asia mille se on kohtuullisen herkkä, on liikakastelu.

Palmuvehka on hieman myrkyllinen, joten se voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita esimerkiksi iholle kasvia käsitellessä. Tämän vuoksi sen hankkimista lapsi- tai eläinkotiin kannattaa harkita.

Ulkonäkö

Palmuvehka on ikivihreä, noin puoli metriä korkeaksi kasvava kasvi, jonka juuret ovat hyviä varastoimaan vettä. Kuivan kauden aikana palmuvehkan lehdet saattavat ruskettua kasvin odottaessa parempia aikoja vesivarantojensa kanssa.

Palmuvehkan lehdet (eli varret) kasvavat noin 50 cm pitkiksi, ja jokaisessa niissä on kuudesta kahdeksaan paria lehdyköitä jotka ovat keskimäärin noin 10 cm pitkiä. Lehdykät ovat kiiltäviä, tummanvihreitä ja sileitä. Kasvin varsi ja lehdykät ovat rakenteeltaan tanakoita ja jäykkiä.

Kasvin kukinto on noin 5 cm pitkä, vehkakasveille tyypillinen kukinto. Väriltään se vaihtelee kirkkaankeltaisesta ruskeaan ja pronssiseen. Kasvi kukkii yleensä loppukesästä tai alkusyksystä.

Hoito

Palmuvehka pärjää niin auringossa kuin valossakin, joten sen sijoituspaikan voi valita hyvin vapaasti. Auringossa ollessaan palmuvehka kasvaa nopeammin, varjossa puolestaan palmuvehka tuottaa tummempia lehtiä kuin tavallisesti. Normaali huonelämpötila on sopiva palmuvehkalle ympäri vuoden.

Palmuvehka pitää ennemmin liian vähästä kastelusta kuin liikakastelusta. Kasvia tulisi kastella kerralla runsaasti, ja tämän jälkeen antaa mullan kuivahtaa kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Palmuvehkan vedenpuutteen voi havaita siitä, että sen lehdet alkavat kellastumaan. Toisaalta kellastumista voi tapahtua myös liikakastelun seurauksena. Talvikaudella palmuvehkan kastelukertojen tiheyttä voi vähentää vielä entisestään, erityisesti jos kasvi on varjoisassa paikassa.

Palmuvehkaa kannattaa lannoittaa keväästä syksyyn noin kerran kuussa. Talvella palmuvehka ei tarvitse välttämättä lannoitusta ollenkaan.

Jos ja kun palmuvehkaan ilmestyy kuolleita lehtiä, voit leikata ne pois saksien avulla tyveä myöten.

Lisääminen

Palmuvehkaa voi lisätä pistokkaista, joko varsipistokkaasta tai ottamalla lehdykät pistokkaaksi. Palmuvehkan kasvattaminen pistokkaasta voi viedä aikaa, sillä kasvilla on tapana kasvattaa tarpeellinen juurakko ennen varsia.