Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) – Huonekasvit.fi

reunustraakkipuu-dracaena-marginata-225x300-4009442 Kaksi nuorehkoa reunustraakkipuuta kasvamassa samassa ruukussa.

Reunustraakkipuu (Dracaena marginata) on alunperin Madagascarilta kotoisin oleva suosittu huonekasvi joka kuuluu laajempaan traakkipuiden sukuun. Reunustraakkipuu on komea lisä kodin kasvustoon. Vaikka reunustraakkipuuta pidetään usein omana lajinaan, se on itseasiassa sirotraakkipuun edelleenjalostettu lajike, Dracaena reflexa var. augustifolia.

Reunustraakkipuulla on NASAn tekemien tutkimusten mukaan suotuisa vaikutus huoneilmaan. Se kykenee puhdistamaan erilaisia haitta-aineita, kuten bentseeniä, formaldehydiä, trikloorietyyniä, ksyleeniä ja tolueenia huoneilmasta.

Reunustraakkipuu on myrkyllinen koirille ja kissoille, joten eläinperheeseen tai perheeseen, jossa on pieniä lapsia, sitä ei kannata hankkia. Erityisesti kissat tuntuvat pitävän reunustraakkipuun lehtien jauhamisesta.

Ulkonäkö

Luonnossa reunustraakkipuu voi kasvaa jopa usean metrin korkuiseksi puuksi, mutta huonekasvina kasvu on rajoitetetumpaa, ja kasvua usein rajoitetaankin katkomalla puuta lyhyemmäksi, jolloin siitä tulee pensasmainen.

Kasvin lehdet ovat pääväriltään vihreitä, ja niissä on tummanpunaiset reunat. Myös kolmivärisiä lajikkeita on olemassa, jolloin lehtien keskusta on usein vaalea. Lehdet ovat keskimäärin noin puoli metriä pitkiä ja muutaman sentin levyisiä. Lehdet kasvavat rungon päästä.

Reunustraakkipuun runko on väriltään harmaanruskea, ja se koostuu osittain pois tippuneiden lehtien luomista suomuista. Kun runkoa lyhennetään, se haarautuu usein katkomiskohdasta useammaksi pieneksi haaraksi, jotka jokaisest kasvattavat omat lehtensä.

Hoito

Reunustraakkipuuta ei tulisi sijoittaa suoraan auringonpaahteeseen, vaan se pärjää puolivaloisassa tai melko varjoisassakin paikassa. Useisiin muihin traakkipuihin verrattuna reunustraakkipuu pärjää vähemmällä valolla. Näin ollen itä- tai länsi-ikkuna on reunustraakkipuulle mieluisa sijoituspaikka.

Reunustraakkia tulisi kastella suhteellisen niukasti. Keväästä syksyyn pintamullan voi antaa rauhassa kuivahtaa välillä, joskin aivan täysin multaa ei saisi päästää kuivahtamaan. Talviaikana kastelukertojen määrää voi vähentää entisestään, ja multa saa välillä kuivaahtaa kokonaankin. Reunustraakkipuu pärjää paremmin liian vähällä kuin liian runsaalla kastelulla. Kasvi pitää kuitenkin kosteudesta sumutuksen muodossa, joten sitä kannattaa harrastaa usein, erityisesti talvella huoneilman ollessa tavallista kuivempaa.

Reunustraakkipuu pärjää niukalla lannoitteella. Keväästä syksyyn kasvia voi lannoittaa noin kuukauden välein, ja talvikuukausina lannoitteen voi unohtaa kokonaan.

Alimpien lehtien ruskettuminen ja tippuminen traakkipuun kasvaessa on täysin normaalia. Ylempien lehtien ruskettuminen voi puolestaan johtua joko liian kuivasta huoneilmasta, vetoisasta paikasta tai liikakastelusta.

Voit katkoa reunustraakkipuun latvoja kasvin lyhentämiseksi. Näiden katkottujen latvojen tilalle kasvaa monessa tapauksessa useita lehtiruusukkeita eli uusia latvoja, ja näin ollen kasvi haarautuu edelleen. Latvan voit käyttää pistokkaana.

Lisääminen

Voit lisätä reunustraakkipuuta latvapistokkaasta. Juurruta pistokas joko vedessä tai asettamalla se suoraan multaan.