Sirotraakkipuu (Dracaena reflexa) – Huonekasvit.fi

sirotraakkipuu-dracaena-reflexa-commons-222x300-8223626

Kuva: bit.ly/14wUdkY

Sirotraakkipuu (Dracaena reflexa) on traakkipuihin kuuluva, luontaisesti Madagascarilla, Mauritiuksella ja muilla Intian valtameren saarilla kasvava ikivihreä kasvi. Lämpimimmillä alueilla sirotraakkipuuta käytetään puutarhakasvina, meillä Suomessa se pärjää puolestaan hyvin huonekasvina. Sirotraakkipuu ei ole huonekasvina erityisen vaativa, joten se sopii hyvin harrastusta aloitteleville puutarhureille.

Sirotraakkipuun taimia voi olla vaikea löytää tavallisista taimikaupoista. Suosittua reunustraakkipuuta on puolestaan helpompi löytää, mikä itseasiassa on yksi sirotraakkipuun jalostetuista lajikkeista. Ne ovat siis käytännössä samaa lajia, vaikka usein ne mielletään kokonaan eri kasveiksi.

Sirotraakkipuulla on merkittävä merkitys Madagascarin kulttuurissa, sillä siellä sitä pidetään mystisiä voimana omaavana kasvina. Sirotraakkipuun lehtiä on käytetty aiemmin runsaasti lääkintätarkoituksessa, vaikka tieteellisesti todistettuja terveysvaikutuksia sirotraakkipuulla ei ole.

Ulkonäkö

Luonnossa sirotraakkipuu voi kasvaa jopa 5 metriä korkeaksi puuksi, mutta käytännössä, erityisesti huonekasvina, kasvi jää huomattavasti lyhyemmäksi. Sirotraakkipuu muistuttaakin siis yleensä enemmän pensasta kuin puuta, erityisesti jos sitä leikataan ja muotoillaan pensaaksi.

Sirotraakkipuun lehdet ovat pituudeltaan 5-25 cm pitkiä, muutaman sentin levyisiä ja ne muodostuvat spiraalimaisesti traakkipuun runkoon. Lehdet ovat väriltään tummanvihreitä. Sirotraakkipuusta on myös lajikkeita, joissa lehtien reunukset ovat väriltään kermaisia tai keltavihreitä.

Hoito

Sirotraakkipuu viihtyy hyvin hajavalossa, suoraa auringonpaistetta se ei tahdo sietää. Kasvi sietää myös varjoisia olosuhteita, mutta sen kasvu saattaa kärsiä tästä. Se viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä, mutta sijoitusta esimerkiksi patterin viereen tai vetoisaan paikkaan tulee välttää.

Sirotraakkipuu kestää pitkiäkin aikoja ilman kastelua, ja se sietää ennemmin liian vähäistä kastelua kuin liikakastelua. Vedentarpeeltaan se on melko tyypillinen huonokasvi, jota voi kastella muutaman viikon välein keväästä syksyyn ja talvella hieman harvemmin. Kasvia voi sumutella silloin tällöin.

Sirotraakkipuuta tulisi lannoittaa joka toinen viikko kasvukauden aikana, talvella lannoituskertojen tiheyttä voi harventaa, ja se pärjää talvikauden myös ilman lannoitusta.

Nuori sirotraakkipuu tulisi vaihtaa hieman isompaan ruukkuun vuosittain mullanvaihdon yhteydessä. Vanhempaa, suuressa ruukussa jo valmiiksi olevan sirotraakkipuuta ei tarvitse siirtää näin usein uuteen ruukkuun.

Lisääminen

Sirotraakkipuuta voidaan lisätä varsipistokkaan avulla. Pistokkaan voi antaa kasvattaa juuriaan vesiastiassa, tai sen voi asettaa suoraan kosteaan multaan.