Viirivehka (Spathiphyllum) – Huonekasvit.fi

viirivehka-spathiphyllum-224x300-8835281 Muutamalla vaalealla kukinnolla varustettu viirivehka ruukussa.

Viirivehka (Spathiphyllum) on Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva vehkakasvien suku. Viirivehkojen sukuun kuuluu lähes 40 eri lajia ja jalostettua lajiketta, joista yksi suosituimmista on isoviirivehka (Spathiphyllum ’Mauna Loa’).

Viirivehkan eri lajikkeet muistuttavat ulkonäöltään toisiaan erittäin paljon, ja eroa lajikkeiden välillä onkin lähinnä lehtien värityksessä ja koossa sekä kukintojen määrässä. Maallikon voi olla vaikeaa erottaa viirivehkan eri lajikkeita toisistaan. Tässä kasvikortissa kerrotaan viirivehkasta yleisluontoisesti. Viirivehkojen hoito lajikkeesta riippumatta on kuitenkin melko samanlaista, joten ohjeet pätevät hyvin pitkälti kaikkiin eri lajikkeisiin.

Eräs syy viirivehkan suosioon huonekasvina on sen kyky puhdistaa huoneilmaa. Viirivehka pystyy poistamaan huoneilmasta ainakin bentseeniä, formaldehydiä, trikloorietyleeniä, ksyleeniä, tolueenia ja ammoniakkia. Viirivehka on siis hyvä valinta, jos puhdas huoneilma on sinulle tärkeää.

Viirivehka on lievästi myrkyllinen, joten sitä ei suositella eläin- tai lapsiperheisiin. Kasvin koskettaminen saattaa aiheuttaa iho-oireita ja sen osien nieleminen puolestaan myrkytysoireita. Myrkyllisyyden ansiosta viirivehka on kuitenkin vastustuskykyinen monille tuholaisille.

Ulkonäkö

Viirivehkat ovat ikivihreitä viherkasveja, joiden lehtien pituus vaihtelee lajista ja kasvin iästä riippuen noin kymmenestä sentistä yli 50 senttimetriin. Lehtien leveys vaihtelee muutamasta sentistä yli 20 senttimetriin. Kasvin kukinto on vehkakasveille tyypillinen ja väriltään kauniin valkoinen. Pituudeltaan kukinto on 10 senttimetristä jopa 30 senttimetriin pitkä. Viirivehka kukkii yleensä keväällä, mutta olosuhteista riippuen se saattaa kuitenkin kukkia minä vuodenaikana tahansa.

Hoito

Viirivehka viihtyy varjoisassa paikassa, esimerkiksi pohjois-, itä-, tai länsikkunalla. Suoraa auringonpaistetta viirivehka ei kestä kovin hyvin. Viirivehka viihtyy hyvin normaalissa huoneenlämmössä vuoden ympäri. Parhaiten viirivehka kuitenkin viihtyy lämpimässä ja kosteassa tilassa, minkä vuoksi niitä käytetään usein akvaariokasveina – ne saattavat nimittäin pärjätä jopa kokonaan veteen upotettuina!

Viirivehkaa tulee kastella kerralla runsaasti. Kastelukertojen välissä pintamulta saa kuivahtaa hiukan, mutta se ei saa kuivua kokonaan. Sopiva kastelukertojen tiheys on noin viikon välein. Viirivehka pitää sumuttelusta, joten sitä kannatta suihkutella usein sumutepullon avustuksella. Liikakastelua kannattaa kuitenkin silti välttää, sillä se voi vahingoittaa kasvia. Viirivehkan voi istuttaa mainiosti myös altakasteluruukkuun.

Viirivehkaa kannattaa lannoittaa muutaman viikon välein keväästä syksyyn – talvella kasvia voi lannoittaa harvemmin. Kasvin lehtiä kannattaa ajoittain pyyhkiä kostealla rätillä, sillä kasvi pitää tästä. Viirivehka viihtyy parhaiten multavassa kasvualustassa.

Lisääminen

Helpoin tapa lisätä viirivehkaa on jakaa yksi kasvi useammaksi mullanvaihdon yhteydessä.